Machovský pivní košt 2013

23.09.2013 11:13

Tuto sobotu, 21.9.2013, proběhl u Milana Dovrtěla v Haciendě amatérský košt piv.

Na úvod je třeba poděkovat obětavcům, kteří se na organizaci podíleli, Jardovi Měřilovi, mé ženě za pomoc při rozlévání vzorků a obsluze hostů, panu Měřilovi za dovezení vzorků z pivovarů Kocour a nového pivovaru Falkenštějn z Krásné Lípy. A hlavně Mirkovi Hermanovi, Vaškovi Weinlichovi a Petrovi Měrkovi za dodané vzorky a pivo. DÍKY PÁNOVÉ.

Je to košt zcela amatérský, takže hodnocení je z 90% chutná nechutná, je to o pocitu každého jedince, ne o objektivním hodnocení na základě  předpisů a pravidel pro jednotlivé styly. Sešlo se nás letos 11 nadšených pivařů, lačných po ochutnání nepoznaných piv, především těch vařených doma. V 18.00 to vypuklo a na řadu přišla světlá piva. Díky tomu, že většina domovařičů přidává i do světlých piv karamel, mnichov či vídeň, byla škála světlosti piva velmi široká :-). V této kategorii byli rovnoměrně zastoupeni domovařiči i profi pivovary 3 ku 3. Samozřejmě kolem každého vzorku probíhala vzrušená debata, nejvíce k tomu měli co říct místní kuželkáři, kteří dorazili na košt po domácím zápase už částečně posilněni jiným produktem.... Po 6 vzorcích následovala zdravotní přestávka, cigárko, odpuštění přebytečných tekutin, klobáska atd. Další sada obsahovala 3 vzorky od Kocoura, skupinu jsem nazval Speciály, musím říct, že Kocour mě velmi potěšil, moc dobrá piva (Haka NZ Lager, Sumeček, IPA Samurai), a k tomu jsme ochutnali další skupinu, a to piva pšeničná, opět tři kousky a následovala zdrav. pauza. Na poslední šestku jsme se vrhli už v dobrém rozmaru, čekala na nás piva polotmavá a jedno černé jako uhel. Tato piva, jak uvidíte ve výsledcích, slavila největší úspěch.

Známkování probíhalo klasicky jako ve škole od 1 do 5. Rozdíly podle stylů jsme nedělali a vyhlašoval se celkový vítěz, jak u piv tak mezi tipaři. No a pokud vás zajímají vítězové, tak tady jsou. Na 1. místě se úmistili dva ogaři, Karel Klimek (nováček koštu) a Vladan Kopeček, oba uhádli 5 piv. Odměnou jim je putovní pohár a soudek piva. A pořadí piv? Pro mě velké potěšení, jednak se velmi dobře umístila piva domácí a jednak moje pivo skončilo na bedně. Na to, že mám za sebou 3 várky ze surovin pěkný úspěch. Jednoznačným vítězem se stal polotmavý Skalní ležák z Chodovaru, součet známek 14, což je průměrná známka 1,27. Takže prospělo s vyznamenáním.

Další pořádí:

2. Jantarová 10°- Mirek Herman (domácí)

3-4. Haka NZ Lager - Kocour Varnsdorf a Polotmavý Raubíř 12° - Machovský Stojan (domácí)

5-6. Kostelecká 12° - Petr Měrka (domácí) a Vídeňský ležák polotmavý (domácí) - Mirek Herman 

7. Hermanova 11° polotmavá - Mirek Herman (domácí)

8-10. Falkenštejn 11°, IPA Samurai - Kocour, Světlý Ležák - Kocour

11-13. Delegát 10°- pivovar Břeclav, Sumeček - Kocour, pšeničný ležák Herold - pivovar Herold

14-16. Svatomichalský ležák - Machovský Stojan (domácí), pšeničný Falkenštejn, Weizenbier - pivovar Primátor

17. Tmavý ležák - Kocour

18. Trempík polotmavý - Václav Weinlich (domácí)