Machovské pivní koštovačky

05.06.2013 19:51

1.Ročník

Tomuto nápadu mého kamaráda, Jardy Měřila, vděčím vlastně za to, že dnes dělám tyto stránky a doma se učím vařit pivo. S nápadem udělat něco jako košt piv přišel někdy v roce 2010. No a tak se na podzim odehrál první pokus o takový košt. Koupili jsme asi 15 vzorků lahvových piv, nic speciálního, vesměs od větších pivovarů. A to byla asi zásadní chyba. Představa o ochutnávce se změnila v klasickou tipovačku a to nebylo cílem naší akce. Jinak se ale akce vydařila, co se nepodařilo sníst a vypít se vypilo druhý den, v příjemném nědělní odpoledni. Už si ani přesně nepamatuju vítěze, byl to Zubr 12°, asi. Jistý si však nejsem a tabulky s výsledky jsem si neschoval. Vítěze jsme měli dva, Pavla Frantíka a Kamila Patáka.

2.Ročník

Někdy koncem léta 2011 se odehrál 2. ročník amatérského Machovského koštu piv. Pomalu jsme se vydali na cestu osvěty a začali kupovat piva z menších pivovarů. Za všechny budu jmenovat Bakaláře, Poutníka, Otakara nebo Krakonoše. Musím říct, že kolem toho bylo hodně hlášek a všelijakého hořekování. Prý jak mají tipovat, když ty piva v životě nepili a o některých ani nikdy neslyšeli :-). Vysvětlování, že jde především o ochutnávku a ne soutěž v tipování bylo marné......:-) Přesto všechno jsme se dopracovali ke zdárnému konci a ochutnali všech 15 druhů piv, rozdělených jednoduše do 3 skupin: 10° ,11°, 12°, v každé 5 piv. Výsledky byly ale vyhlášeny hromadně........ Nejlepším pivem koštu byl podle místních znalců piva vyhlášen Strakonický Dudák Premium, druhé místo si získal pivovar Chotěboř a jeho Chotěboř Original a třetí byla 12° Žatec Export. Vítězství za nejvíce poznaných vzorků si odnesl Milan Dovrtěl, poznal 6 piv.

3.Ročník

Se 3. ročníkem to vypadalo tak nějak špatně. Nějak jsme se ani jeden neměli k tomu říct kdy, co a jak......Naštěstí jsme se v říjnu rozhoupali a v první půlce listopadu se odehrál další ročník. Šli jsme do ještě většího extrému a dokonce se snížili ke lži :-), samozřejmě s dobrým úmyslem. Pořídili jsme piva kvasnicová např. Rampušák nebo vyškovský Cross the World, piva černá, ale taky klasiku. S tou lží to bylo takto. Chtěli jsme některým odborníkům, kteří se holedbali, že poznají piva která běžně pijí, ukázat že to tak žhavé nebude. A taky že jo, koupili jsme bečku Poličky a vydávali ji za Radegast. Pivo mělo velký úspěch, v pauze mezi ochutnáváním probíhaly hlášky typu natoč mi pořádné pivo ať si spravím chuť, a my se s kámošem usmívali po fousy....:-) Poté, co jsme všem oznámili, že nepijí Radka ale Poličku vypuklo velké pozdvižení, vše jsem vysvětlil a všichni to snad vzali s humorem a nadhledem, už jsme měli vesměs nakoupeno, tak to bylo jednodušší :-) No ale k výsedkům.......Vítězsvím se může pro rok 2012 pyšnit dvanáctka ze Starobrna, druhý flek získaly kvasnicový Rampušák a 12° Lobkowicz. Nejlepším hadatelem se stal Ondra Frantík, který letos premiérově přebral i putovní pohár.