Mates 13° Pekelník tmavá IPA
Recept na úspěšný, svrchně kvašený tmavý speciál
Vystírka 52°C 24 litrů
Vyslazování 21 litrů
Varný postup:
54-56°C 15 min.
66-68°C 60 min, po prodlěvě přidán barvící slad
74-76°C 30 min.
Chmelovar 90 minut
Slady: plzeňský 3,3 kg, mnichovský 1,7 kg, karamelový 1 kg, barvící 0,3 kg
Chmely: var Agnus 25g, 45 min. ŽPČ 25g + Sládek 25g, 75 min. Mandarina 25g + Mosaic 30g. Studené chmelení Columbus 55g + Chinook 55g
Kvasnice US-04 5. generace
Pivo se vyznačuje vysokou a výraznou, přitom slušně "stravitelnou" hořkostí. V prvním doušku je silně hořkosladké s pozdějším rozvinutím hořkosti.
Matýsek 11° tmavý ležák
Vkládám recept na pivo, se kterým jsem uspěl na Kosteleckém Chmelovárku. Toto pivo se stane jedním ze zákl. piv vařených v mém domácím pivovárku. Pivo je vařeno klasickým dvourmutovým způsobem.
Vystírka 22 litrů
Vyslazování 20 litrů
Slady: plzeňský 2,1 kg, mnichovský 1,85 kg, karamelový 0,8 kg, barvící 0,1 kg
Chmely: var Sládek 20 g, 45 min. Sládek 35 g, 75 min. Mandarina 25 g
Vařeno na 2 rmuty, výsledná stupňovitost 11,5° 29 litrů mladiny
Kvasnice S-23 šestá gen.
Pivo se vyznačuje velmi příjemnou vyrovnanou chutí, lehce hořké, spíš méně nasycené a ve vůni i chuti vystupuje lehce jakoby spálenina nebo vůně pražené kávy po barvícím sladu.
Ženich 12° světlý ležák
Pivo uvařeno 14 dní po Nevěstě. Logicky se tedy nabízela možnost použít ho jako druhé pivo na svatbu a pojmenovat jej Ženich. Pivo světlé, s malým přídavkém karamelu a za studena chmelené Mandarinou. Pivo s vyšší, trochu hrubou hořkostí po Agnusu, překrývající se s citrusovým aroma po Mandarině.
Vystírka 12 litrů
Vyslazování 9 litrů
Slady: plzeňský 1,95 kg, mnichovský 0,7 kg, karamel 0,1 kg
Chmely: var Agnus 10 g, 45 min. Sládek 20 g, 75 min. Sládek 13 g, Mandarina 20 g studené chmelení po zakvašení.
Vařeno na 2 rmuty, výsledná stupňovitost 12,3° a 15 litrů mladiny
Kvasnice S-23 druhá generace
Poslední láhev jsme si dali s taťkou 25.12. u nich k obědu. 6 týdnů ležení bylo na pivu velmi poznat. Výborné chuťově s krásnou vůní po sladu. Díky Agnusu dost hořké a příjemně doplněné lehce citrusovým aroma studeném chmelení. Škoda, že pivo, díky svatbě, nedostalo více času na ležení a prakticky vše se vypilo už 30. listopadu.
Nevěsta 11° polotmavá
Pivo původně vařeno na vánoční svátky, ale s blížící se svatbou jsem dostal nápad použít pivo jako zpestření svatebního veselí. Proto název Nevěsta. Pivo je polotmavé s přídavkem koření, jen lehce chmelené.
Vystírka 12 litrů
Vyslazování 8 litrů
Slady: plzeňský 1,55 kg, mnichovský 0,9 kg, karamel 0,3 kg
Chmely: var 5 g Agnus, 45 min. 15 g Sládek, 75 min. 7 g Sládek
Koření: 15 min. před koncem chmelovaru 1 lusk vanilky(cca 2 g), pomerančová kůra 8 g, skořice celá 1 ks(cca 5 g)
Vařeno na 2 rmuty, výsledná stupňovitost 11,5° a 14 litrů mladiny
Kvasnice S-23 nové balení
Pivo jsme dorazili s kámošem v předvečer silvestrovských oslav. Bylo v něm hezky cítit přidané koření. Pivo příjemně lehce hořké, kulaté a slušně pitelné. Opět, jako u Ženicha,je škoda, že nedostalo možnost, až na tento poslední ušetřený vzorek, zrát déle.
Svatomichalský Ležák 12°
Je to první pivo, které mi vyšlo dle plánů a propočtů, bez dolévání vody, jiné než plánované stupňovitosti atd. Proto si troufám zde uvést recept. Plánováno 25 litrů 12° světlého ležáku:
Vystírka 20 litrů
Vyslazování 15 litrů
Slady: plzeňský 2,2 kg, mnichovský 2,2 kg, karamelový 0,2 kg
Chmely: var 10 g Agnus, 45 min. 30 g Sládek, 75 min. 15 g Sládek
Vařeno jednormutově. Výsledná stupňovitost 11.97° a necelých 26 litrů mladiny.
Kvsnice W-95 páté generace
Pivo krásně medové barvy. Po více než měsíci ležení je v pivu cítit krásná sladová vůně a ke konci po napití vystupuje docela výrazná, ale příjemná hořkost
Polotmavý Raubíř 12°
Druhé pivo, které jsem vařil ze surovin. Bohužel jsem ještě tak trochu nebral v potaz přesné výpočty. A tak jsem musel dolévat před chmelovarem 6 litrů vody, abych se dostal na požadovaných 12°. V sypaní by mělo být cca o 10% míň sladu. Každopádně z toho vyšlo velmi dobré pivo. Důkazem je 3. místo v našem Machovském pivním koštu, uspělo v konkurenci zkušených domovařičů a profi pivovarů.
Vystírka 20 litrů
Vyslazování 18 litrů
Slady: plzeňský 4 kg, mnichovský 0,35 kg, karamelový 0,65 kg
Chmel: var 35 g Premiant, 45 min. 25 g ŽPČ, 75 min. 12 g ŽPČ
Vařeno jednormutově. Výsledná stupňovitost 12,2° a 26 litrů mladiny
Kvasnice W-95 druhé generace
Poslední pivo jsem vypil na den přesně 3 měsíce od uvaření, vyznačovalo se vysokou hořkostí, přesto bylo díky své vyrovnané chuti velmi pitelné