29.4.2016

Tak mi to polepšování moc nejde........snad jen ve zkratce, minulý víkend jsme spáchali společnou várku Hofburgu na Černo s Petrem Měrkou. A v rámci jiných podmínek na jiné varně nám z toho vypadla luxusní 15°, ředit jsme to nechtěli a tak ochutnáme plné, silné tmavé pivo. Ale nejdřív v půlce června, alespoň 2 měsíce si zaslouží zrát.........no a já zítra doma poruším pivovarské předpisy a zkusím uvařit svrchně kvašené pivo ležáckým postupem, pěkně na 2 rmuty, chmeleno bude Agnusem, Sládkem a ŽPČ, světlá 10° by z toho měla vylézt....kvasnice US-05.....tož tak má pivovarská rodino

Jo a ještě málá reklama, až bude v Jeseníku, navštivtě tamější pivotéku  U Křížů.......velmi dobrý výběr čerstvých piv z malých pivovarů z celé republiky, velmi příjemná obsluha.....

 

29.1.2016 

Nějak tady přestávám být aktivní, většina aktivit se přesouvá na Fejsbúk......Budu se snažit se polepšit. 

P.S.: Mám za sebou nepříliš povedenou várku polotmavé 11°. Pivo vařeno na kamarádovu 40 se někde na cestě k dobrému pivu zvrtlo a dobré pivo z něj nebylo........nevylil jsem to, ale na žádné veřejné produkce to taky není.....:-)

Každopádně ve sklepě už zraje další várka Hofburgu na Černo 13° a opět to vypadá na dobrý ročník :-).......a ve středu jsem stočil světlou 12°, obě piva půjdou do soutěže na Kosteleckém Chmelovárku.......

 

19.12.2015

Tak jsem se už probudil z opojného vítězství v Brně. Na začátku prosince jsem udělal poslední svrchňák, Matesa 14°, polotmavý amber ale. Chmelení Equinox a El Dorado, stejně tak i do sudu na DH. 6. generace US-05 pracovala předpisově, ale je čas přejít na nové kvasnice. Začínám vařit spodňáky, ve sklepě 10°C, ideální teplota. První na řadě bude polotmavý 11° Matýsek. 

 

4.12.2015

Vložen článek o MH Meetingu

 

30.11.2015

V sobotu proběhlo soutěžní setkání domovarníků v Brně. Zaznamenal jsem velký úspěch v podobě vítězství v kategorii "tmavý ležák českého typu". Během týdne sesmolím nějaký článek a snad bude i fotečka.....:-)

 

25.11.2015

Ten čas hrozně letí, už tuto sobotu vypukne velké domovarnické veselí v Brně. Vzorky jsou nachystané, snad si neudělám ostudu......:-). V sobotu jsem si vyzkoušel vaření z chmelu Nelson Sauvin, pokud v názvu poznáváte název odrůdy vína, tak máte pravdu. Pro vaření jsem použil chmel, který se vyznačuje vůní odrůdy Saviňon. Už na spilce byla tahle vinná vůně krásně cítit. Ještě jem si nechal 50 g do 15-litrového sudu, na studené chmelení. Ten nechám ležet do vánoc a na štědrý den ho narazím.....možná už 23.....:-). Moc se na toto pivo těším, je to polotmavá svrchně kvašená 11° a zaměřil jsem se spíše na aroma než na hořkost.....tak dej bůh štěstí.....

 

Z domovarnického srazu se v příštím týdnu pokusím sepsat nějaký elaborát.....

 

13.11.2015

Po 14 dnech zase pár novinek ze Stojanova pivovaru......Ze 14° na brněnskou akci mi nějak vyšla 13° :-), to ale neva, hlavně aby chutnalo. Zatím jsem  ještě vůbec netestoval, a to zraje už 2 týdny. Dnes jsem stočil první pokus o stout. Je to 13°, kvašení probíhalo předpisově, už na spilce byla krásně cítit kávovost. Použil jsem pražený ječmen, 6,5% sypání. Je to trochu víc než by mělo být, ale snad se to neprojeví záporně v chuti.......

 

20.10.2015

Jantar Ale 11° je od soboty v lahvích, hned druhý den jsem neodolal a ochutnal.........klidně by se dalo už pít :-). Slušně pěnilo, na 11° jsem měl pocit, že je docela plné, velmi příjemné chmelově - aromatická vůně......

V neděli mě čeká vaření Matesa 14° na mítink do Brna, tak držte palce.....

 

12.10.2015

V neděli proběhla likvidace starých chmelů. A tak vznikl 11° Jantar ale, chmelený angl. Cascadou a Centenialem. Dnes už lezla krásně deka ze spilky....:-)

14°APA Mates slušně zraje, jsem hlavně zvědav na test piva ze sudu. Mám 2 sudy této várky a v každé trochu jiný dry hop. V jednom je kombinace Equinox + El Dorado a v druhém pouze El Dorado

 

29.9.2015

Jen ve zkratce, v pondělí navařena zkušební várka APA 14°, chmelená Equinoxem a El Doradem, na domovarnickou soutěž.

V sobotu proběhl košt piv, bylo to bezva. Článek i s fotodokumentací bude v týdnu....

 

22.9.2015

Košt se nám blíží a horečka stoupá. Letos je ve znamení velkého zájmu, kapacitu 15 míst jsme navýšili na 17 a budem muset šikovněji podělit vzorky. Po loňském ročníku, ve kterém se nám nějak vymklo z rukou rozdělení piv, jsme se letos vrátili ke kořenům a v soutěži budou světlá výčepní piva, 12° světlé ležáky a tmavá piva 10°-13°. Vzorky budou posbírané vesměs kolem "komína", jediný vzdálený vzorek bude z Lyeru, pivovar z Šumavy. Jnak to bude Zl. švec, Parník Přerov, z domovaru budou vzorky moje, z Tečovic, Žeranovic, kostelce u Holešova........Takže v 18.00 košt, a po 20.00 může přijít každý na pivo a klobásu.

Dnes budu stáčet soutěžní 13°, dala si na čas, potvůrka, strávila na spilce 11 dní.....:-), tak mi snad vrátí v chuti........:-)

 

15.9.2015

Tak jsem se zase na delší dobu odmlčel. Nějak je málo času. Byla Barum Rally, připravuju pomaličku náš košt. Ale vaření nezanedbávám. Matýsek na košt hezky dozrává, začíná vystupovat lehká sladovost, kterou stále překrývá jemná červeňáková hořkost. Taky mám navařenou světlou 10° pro kamaráda na oslavu dceřiny promoce, snad odpromuje, jinak to budu muset vypít doma....:-). No a čerstvě je navařeno na listopadový velký domovarnický sraz v Brně. Do soutěže jsem ukuchtil tmavou 13°. Vařil jsem v pátek po práci, z technických důvodů to nešlo jinak. Končil jsem ve čtvrt na 2 v noci, zcela vyčerpán prací a pitím piva s kámošem, který přišel na kontrolu....:-)

 

21.8.2015

Na spilce dozrává Matýsek 11°, svělý ležáček vařený náš malý pivní košt. O víkendu ho stočím a do sudu půjde červeňák na studené chmelení. Moc se těším, co udělá měsíc ležení s aromatem piva.....

A dnes jedu do Brna na 2. neformální sraz domovarnictva, nemůžu se dočkat. Setkaní se stejnými pacienty a spoustou dobrého piva :-)

 

13.8.2015

Tak v příloze je plakát na náš malý košt se vším, co je potřeba vědět.....

 

Pivní košt-plakát.docx (12727)

12.8.2015

Jako každý rok, i letos budem dělat malý Machovský košt. Konat se bude 26.9. na tradičním místě. Brzy vložím plakát a sdělím nějaké podrobnosti.

 

23.7.2015

Po Lukáškovi 10° se jen zaprášilo, mám ještě posledních pár lahví, ty padnou na sobotní rodinné sešlosti. Pivo mám velmi jemný říz, skvělou pěnivost, jemný chmelový nádech a nižší hořkost. A hlavně krásně voní po sladu.........

 

23.7.2015

Dodatek k článku o pivních slavnostech, Lobkowitz Ale se opravdu začal vařit.....:-)

 

3.7.2015

Nově jsem si na zkoušku zřídil,,jak říka Kájoš Šípů, obličejovou knihu.....:-)

 

1.7.2015

Včera jsem si dal pěkně do těla. Ve 3.50 budíček. Vrhnul jsem se s vervou (ne tou litvínovskou) :-) do práce. Čekalo mě vaření nové várky a v mezičase stočení várky minulé. V programu vaření byla světlá 12°, takže jsem rozvařil nové dílo a při scezování a chmelovaru připravil láhve a stočil várku světlé výčepní 10°. Už pěkně zraje v chlaďáku. Dopracoval jsem se vlastním zkoušením k tomu, že spodňáky (tedy spodně kvašená piva, aby si někdo nepředstavil něco jiného) dávám rovnou do ležácké teploty. K částečnému nasycení dojde během zchlazování, protože chláďák dostane docela zabrat a chvilku mu trvá než takové množství vychladí na 2°C. No a zbytek už dojde časem.

 

16.6.2015

Po dvoutýdenní odmlce zase přidám nějaké novinky z mého domovarnického života....:-). Polotmavou 11° jsme úspěšně zapili kámošovu svobodu. Pivo mělo úspěch, spousta lidí se ptala co a jak u vaření, kolik toho denně uvařím :-) a tak různě. A dnes si jeden kamarád, který pil mé pivo poprvé, objednal sud. Jediná výtka, kterou jsem zaregistroval, přišla od kamaráda zapřísáhlého "europivaře", ovšem spíše z hecu. Prej je na něj moc aromatické, že on má radši takové ty vody...:-) 

 

K 10°, o které jsem psal asi před měsícem, jsem se zatím nedostal. Byla technologická pauza :-). Žena byla s malým v lázních a tak jsem víkendy trávil v Jeseníku. O Jeseníku bude něco v sekci "Něco ke čtení". Z lázní jsou už doma, takže v sobotu do toho opět praštím, opráším měsíc nepoužívané hrnce a vrhnu se na tu 10°.

 

29.5.2015

Zítra projde mé pivo křestem ohněm, bude se točit na svíci mého kámoše, budou tam lidi, co mé pivo znají, ale také zastánci, v lepším případě Plzně, v horším europiv.....už se těším na názory......a hlášky všeho typu. Polotmavá 11° se bude točit. Je vařená z plzně, trochy vídeňáku a karamele. Chmeleno Agnusem, Sládkem a ŽPČ. Hořkost cca 30 IBU....

 

19.5.2015

Už delší dobu jsem sem ničím novým nepřispěl, nějak to sklouzává ke stereotypu.......ale každopádně pořád něco tvořím a mám z posledních piv opravdu dobrý pocit. Začínají být uhlazenějšší, vyrovnanější, chuťově vyladěné. Dřívější pokusy byly často přesycené, někdy přechmelené. Soustředím se teď spíš už na vaření stejných piv vícekrát dokola. Ustálil jsem si způsob chmelení a chmelím všechny piva velmi podobně, pouze s malým rozdílem v množství dle stylu a stupňovitosti......

Momentálně dozrává polotmavý Matýsek 11° pro kamaráda na svícu a včera jsem stáčel další várku stejného piva. Celkově je to třetí várka vařená dle stejné receptury. Teď zkusím asi klasickou výčepní 10°, kvasnice jsem použil zatím 3x, tak ještě 3-4 várky vydrží. A 10° by v Čechách měla patřit do repertoáru každého pivovaru.......

 

28.4.2015

"Hofburg na černo" je zdárně v ležáckém sklepě. Již tradičně použito menší množství kvasnic než se doporučuje, stále si nedáme říct, když ono to stojí tolik peněz....:-) Kvašení se rozjelo až za den a půl a nebyl to žádný marš. Pěkně 0,7-0,8° za den, ale zase pravidelně. A tak strávilo mladé pivo na spilce 12 dní. Start na 11,8° a stočeno 4,2°. Už se nemůžu dočkat.

V neděli jsem si dal další kolečko. Repete polotmavé 11°, vařeno bylo pro kamaráda na svícu. je to sice trošku na knap, ale na 29.5. by snad mělo být už v kondici....:-) Tahle várka je zakvašena 4 dcl 2. generace W 34-70 a rozjely se předpisově. Do díla vloženy v 19 hodin a ráno už byla pěkná deka......No a jen tak na okraj, u vaření jsem popíjel žitný ale ze Syrovína a po dlouhé době jsem pil slušný ale. Nějak mi přijde, že to všichni sekají jak Baťa cvičky a kvalita nikde. Ejly jsou in, tak se to vypije.....:-(

 

16.4.2015

V neděli jsem se opět vrhnul do vaření a vznikla poctivá 11°, EPM 11,8°. Pivo jsem nazval "Hofburg na černo", ptáte se proč? Protože si vařím vídeňský ležák s názvem Hofburg. A tohle pivo jsem udělal jako variaci na víd. ležák :-). Pivo je většinově z víd. sladu, trochy karamelu a přidal jsem do něj lehce pražený nesladovaný ječmen. Tak uvidíme, co z toho vyleze. Chmeleno, už pro mě ustálenou kombinací chmelů, Agnus, Sládek a na třetí Žatec. Kvasnice W-34/70.

 

15.4.2015

Začátkem týdne proběhlo první ochutnávání polotmavé 11°. Přes špatné kvašení se pivo nádherně nasytilo a chuťově je také výborné. Neuvěřitelně sladové, krásně voní po tmavých sladech a přesto není nijak sladké. Zatím jsem velmi spokojený. Tato zkušenost mě přivedla ke dvěma novým myšlenkám a rozhodnutím. Za prvé, bohužel už nekolikátá špatná zkušenost s kvasnicemi z mini mě přivedla k rohodnutí zainvestovat několik set korun do sušených, které si budu recyklovat. Víceré použití rozmělní náklady na výrobu piva a budu schopen si kontrolovat kvalitu a budu vědět co do spilky dávám. Za druhé zjištění, že i při pomalém prokvašování, u ležáků tedy, a úbytku zbyt. cukru 0,3-0,4° za den před stáčením se pivo dostatečně nasytí. Ba dokonce bych řekl ideálně, déle to sice trvá, láhve jsem měl opravdu týden v zákvasné teplotě a pak jsem je přesunul do ležáckého chlaďáku, ale výsledek je super. Píšu to proto, že jsem měl u ležáku dlouhodobě problém s přesycením, to hlavně z obavy pomalého úbytku extraktu a nasledného možného nedosycení.

 

2.4.2015

Nějak tady na to poslední dobou dlabu. Zkolila mě angína, takže jsem celý minulý týden ležel. Teď už by se to mělo zlepšit. Ještě před nemocí jsem stihl uvařit polotmavou 11°, zkušební várku pro kamaráda na svícu. Na kolik bude zkušební nevím, nějak mě zlobí kvasnice, teda asi kvasnice. Ve výrobním procesu si nejsem vědom nějaké chyby. Tak si myslím, že špatný průběh na spilce byl způsobený kvasnicemi. Uvidíme, co z toho vyleze.

 

Jinak jsem se hrozně těšil na tento víkend. Přihlásil jsem se na Podskalskou do třídenního kurzu. Pánové Šuráň a Koza byli zárukou kvalitního kurzu a já doufal, že se něco naučím. A že taky poznám nějakou vyhlášenou pražskou ochutnávkovou pivnici. Bohužel dnes přišel e-mail, že se kurz přesunuje na konec května. V tom termínu já bohužel nemůžu.....:-(

 

17.3.2015

Jen ve zkratce........Chmelovárek jsem úspěšně přežil, tentokrát bez diplomu....:-) Do konce týdne sesmolím nějaký článeček.

Na spilce mám druhou verzi vídeňáku, ale nějak se mu nechce kvasit, mám jej v 11°C a stejně se pořád zpomaluje, pokles 0,6 za den a jsem teprve na 6,3°. Chtělo by to dohrabat aspoň pod 5 s nějakým rozumným poklesem. Doslazovat se mi nechce.....uvidíme.

 

4.3.2015

Přípravy na Chmelovárek vrcholí. Jsem ve fázi výběru piva do soutěže. U spodních je to jasné, mám doma vídeňák, ten půjde do polotmavých spodně kvašených. A mezi svrchně kvašené dám jeden ze tří vzorků, které doma mám. Buď Kazbunda 15°, Mates 14° nebo 1492 12°, rozhodování to bude těžké. Kazbunda se po více než měsíci ležení krásně uhladil. Mísí se v něm citrusová vůně po Kazbeku a vyšší hořkost, která je doplňována tóny pražené kávy po barvícím sladu. Mates zraje už skoro měsíc, ale nějak jsem se k němu ještě nedostal. A včera jsem na zkoušku ochutnal 1492, zraje necelé 2 týdny, chmeleno je Columbem a má velmi osobitou chuť i vůni. Každé to pivo je zcela jiné a já vůbec netuším, které vyberu. V pátek před Chmelovárkem udělám rozpij a snad vyberu dobře jako loni. Taky jsem večer před Chmelovárkem vybíral ze dvou tmavých piv a vybral jsem dobře, snad budu mít štastnou ruku i příští pátek.

 

17.2.2015

Nějak mě posedla touha zkoušet jednochmelová piva. Po Kazbundovi, který momentálně dozrává, a kterého jsem zodpovědně :-) nachmelil Kazbekem, přišel na řadu další tzv. single hop. Tentokrát jsem zabrousil do zamoří a vznikla z toho, jak je dnes u nás moderní, česká verze APA :-). No prostě český slad, am. chmel a angl. kvasnice. V překladu trochu zeměpisu......Plzeň, Mnichov, Columbus a US- 05....:-), to celé dohromady dává pivo s názvem 1492. Zatím je na spilce, bude to 12°.

 

11.2. 2015

V pondělí jsem stočil sud 14° Amber Ale z českých sladů a am. chmelů (El Dorado a Equinox). Sud bude na čepu na kosteleckém Chmelovárku 14.3.

Přidávám pár fotek z ochutnávání mých piv......

Matějíček 10° - bylo to poslední pivo z várky navařené k oslavě narození mého syna, lahvováno 24.10. Krásné hustá trvanlivá pěna, lehká sladovost a vystupující lehce chmelová hořkost díky Agnusu. Mně velmi chutnalo. Vždy, když chutnám takto vyzrálé pivo, říkám si, že se vyplatí nechat várku pořádně vyležet, ale ono to nejde vydržet........

A druhé ochutnané pivo je Hofburg 12° - vídeňák. Pivo leží 6 týdnů, vzhledově je hodné podobné výše uvedené 10°. V chuti jemná hořkost a docela výrazná sladová chuť, tohle mi moc chutnalo. Pivo je více nasycené a tak při nalévání lehce přeteklo....:-)

 

27.1.2015

Tak to vypadá, když dáte moc mladiny do malé spilky.....:-)

 

26.1.2015

Omlouvám se za, mnohdy, nevkusně umístněnou reklamu na webnode. Bohužel mi už nic jiného nezbylo. Abych se vyhnul zpoplatnění, povolil jsem na stránkách reklamu. Bohužel jsem netušil, že se bude objevovat tak nešťastně.....:-)

 

21.1.2015

Abych se zde jen nechválil, tak vkládám hodnocení jedno zkušeného pivovarníka. Pivo vaří ve svém létajícím pivovaru......

Čau,
měl jsem zatím jen tu vánoční 14 %.
První věc nad kterou jsem se zamýšlel byl důvod proč si vůbec vařil takové pivo? Proč do piva, které má být čisté, sladové, chmelové dávat koření?

Vůně: sladká; dominatní pomerančová kůra; decentně skořice - nevím jestli to byl DMS nebo kombinace koření, ale cítil jsem i vařenou kukuřici; kvasnice.
Chuť kopírovala vůni, přidala se sladká karamelová. Velmi nízká pitelnost.
Koření naprosto přehlušilo všechny ostatní chutě a vůně, která bych v ležáku čekal.
Mě tohle pivo nesedlo, pili to tři další lidi a všichni jsme meli problém dopít.

 

Proběhly první ochutnávky 14° a zatím je to takové neuhlazené, spíš míň nasycené, ještě zakalené, ale čistí se. Ovocné aroma decentní, hořkost vyšší.

V sobotu jsem si vyzkoušel jednochmelové pivo. Bude z toho pivo z názvem Mates 15° - Kazbunda. To proto, že je chmeleno jen Kazbekem. České slady a český chmel značí českou černou IPA.....:-) Jak by řekl p. Bernard, Bohemian Ale.....:-)

 

12.1.2015

Tak 14° Amber Ale už zraje, část v sudu, zbytek v lahvích. Do sudu jsem přidal 75g chmele (Columbus, Chinook), studené chmelení by mělo dát pivu výrazné aroma. Budu porovnávat rozdíl mezi sudovou a lahvovou verzí, která je bez Dry Hopu.

 

5.1.2015

Předvánoční období jsem si proložil dnem v pivovaru a konečně se dostal k dlouho plánovanému víd. ležáku. Vyšla z toho trošku silnější 12°. Teď už týden zraje, takže na konci ledna se můžu těšit na můj oblíbený pivní styl. Nazev Hofburg odkazuje na císařské sídlo Habsburků ve Vídni.

A jelikož se říká, jak na Nový rok........Tak 3.1. už jsem byl v mém doupěti zalezený znovu a vařil se ejlík. Vařil jsem dle receptu už dříve úspěšně použitého, pouze chmelení do whirlpoolu nebylo Cascadou, ale Chinookem. Je to zkouška na Chmelovárek. Protože jsem se rozhodl udělat si ostudu :-) a dát bečku piva čep. Ať mě pivaři rozcupují.... :-)

 

17.12.2014

Dovolím si vložit názor jednoho majitele a sládka minipivovaru na mou vánoční 14%:

"Jiri, ted pomalu piju vase pivo a dovolte mi muj nazor. krasna dlouhodoba pena, ktera je zpusobena dokvasenim v lahvi. Ve vuni hodne vjemu, alkohol, kakao, lehce ovocne, nic spatneho na tezsi pivo. V chuti citim docela dost mnichovskeho sladu, urcite vice nez 10%, si myslim. Urcita ovocnost je i v chuti. Cim je pivo teplejsi, tim je kavovost a ovocnost vyssi.Pitelnost neni velka, ale chutove je to velmi dobre pivo. Je tam moc chuti na to, abych si dal 5 kousku, ale o to u 14% vubec nejde.Moc dobra prace."


Omluva za čárky a háčky..........

 

9.12.2014

Ta umělecká deka z obrázku níž, je fotka spilky se světlou 10°, bude hotová na vánoce, stočená 5.12., takže leží 4 dny a do Ježíška bude akorát.....:-)

 

9.12.2014

Samozřejmě jsem to do vánoc nevydržel a po necelých 3 týdnech ležení jsem už ochutnal. Vysledkem je takhle krásně kroužkující 14° speciál......:-) Pivo výrazně voní po přidávaném koření a je jen lehce doplněno hořkostí.......bude to fakt šmakózní.....:-)

 

30.11.2014

Vařit pivo je umění....:-)

28.11.2014

Po 10 dnech ležení jsem už nevydržel a proběhla první ochutnávka. Pivo krásně vyčeřěné, je spíš už do tmava než polotmava, ale to vem čert. V sypání je 30% mnichov a 10% karamel. Velmi slušně pění, střední, spíš nižší říž, to není vůbec na závadu. Ve vůni se mísí karamelovost s vůní vanilky a trochu pomarančovost. Chmeleno je jen velmi lehce, hořkost pomalu vystupuje až v dalších doušcích. Mám z tohoto vaření opravdu radost a těším se na vánoce....:-) Akorát pořád přemýšlím, jestli jej lze pojmenovávat bylinkový speciál, když skořice a vanilka jsou koření, jenže nazývat ho kořeněným speciálem je asi nesmysl, že? :-)

 

22.11.2014

V úterý jsem nalahvoval bylinkový 14° speciál vařený na vánoční svátky. Teď mě čeká těžké měsíční období, kdy budu čekat na vánoce a těšit se až ochutnám.....

 

21.11.2014

V sobotu jsme zapili Lukáška, zalitý je slušně, takže poroste jako z vody.....:-). Přidávám fotku Matějíčka 10°, polotmavého piva, kterým jsme jej zalévali.....

 

14.11.2014

Ve středu v 10:02 se nám narodil druhý syn. Jmenuje se Lukášek a je to pořádné chlapisko - 4,54 kg a 53 cm :-). V sobotu ho pořádně zalijem, na čepu bude má polotmavá 10° a taky vídeňský ležák ze Selského pivovárku v Kroměříži, který mi p.Váňa věnoval na oslavu narození Lukáška, děkuju.

 

11.11.2014

Vložen článek o našem malém amatérském pivním koštu.....jěště zbývá vložit degustační list, ale je v nějakém formátu .tif, nebo co, a nějak ho nemůžu na stránky dostat.

 

10.11.2014

Konečně jsem se rozhoupal k tomu, abych se probral recepty a vybral pár povedených kousků, které začnu pilovat. Vzešlo z toho asi 5-6 receptů. Po zkušenosti z pivního koštu jsem také dospěl k přesvědčení, že je třeba razantně snížit chmelení mých piv. Poslední dobou jsem chmelem nešetřil a pokud si dáte  jedno max. dvě večer na žízeň, tak to jde, ale pít točené celý večer už není taková zábava. Na koštu se to ukázalo v plné nahotě. Umocněno to bylo tím, že před mým pivem se pila polotmavá 11°,  velmi lehce chmelená. Takže u všech vybraných receptů jsem si přepočítal chmelení a podle potřeby upravil dle stylu, stupńovitosti atd.

V neděli ráno jsem měl ve čtyři hodiny budíček a hurá do sklepa ke sporáku. Začal jsem vařit první z vybraných receptů. Pivo jsem vařil loni na podzim, polotmavá 11° s přídavkem pom. kůry, skořice a vanilky. Tentokrát jsem snížil chmelení na IBU 25 a stupňovitost zvedl na 14°. Toto pivo budu vařit jako vánoční speciál. Jmenuje se Nevěsta, protože loni bylo podáváno na mé svatbě pod tímto názvem.

 

5.11.2014

Vloženy fotky z Koštu do Fotogalerie

 

4.11.2014

V sobotu proběhl úspěšně náš vesnický košt. Akce se velmi slušně povedla, všchni byli spokojení. Já také. Do konce týdne budou fotky, přehled degustací a článek.

 

31.10.2014

Zítra na čepu bude na našem pivním koštu Karamelka 11°, polotmavé spodně kvašené pivo. Je více prokvašené a nemělo by být do sladka. A druhé pivo na čepu bude z mé kuchyně. Polotmavý Matějíček 10°, ve vůni lehce sladový v chuti poctivě hořký. Jedna fotka mé 10° pro představu......

 

19.10.2014

Piva na košt se nám pomalu scházejí, bude něco z Oseku, Selského pivovárku, mám vzorek z Ruska - Žatecký Gus, bude něco od Petra Měrky a dalších domovařičů. Z Brna dostanu nějaké piva belgického typu - Saison, Belgian style imperial stout. Bude i nějaká IPA, takže je se na co těšit.......Samo bude i Machovský Stojan, na čepu bude polotmavá 10°, snad mě štamgasti nepoženou k Neumětelům i bečkou :-).......a taky budou 3 moje vzorky na koštu.

 

10.10.2014

Za 3 týdny budem pořádat již 5. ročník malého koštu piv. Zde je pozvánka a pokud máte zájem jste vítání, stejně jako vzorky na ochutnání....

Pivní-košt-plakát.docx (12343)

 

10.10.2014

Tak 12° je zachráněná, pivo v PET a sudu je zcela v pořádku, ve skle je to horší, na těch je to bohužel poznat, část piva unikla ven. Polotmavá 10° je vynikající už po 2 týdnech ležení, vystupuje z ní kořenitá hořkost Agnusu a na konci pohladí jemná vůně Kazbeku. Pivo má díky brzkému stočení vyšší plnost. Na spilce dokvašuje polotmavá 11°, vařená ze stejných sladů i stejné množstevní kombinace sladů jako u 10°, chmeleno stejmým chmelem, pouze na nižší hořkost. Tak budu porovnávat.

 

1.10.2014

Kamarád se baví focením a tak mi zkusil nafotit jedno z mých piv. Je to polotmavý CZ-US Amber Ale, Mates 14°. Na snímku je teda trošku tmavší než doopravdy bylo, ale to neva. Tento Ale měl nebývalý úspěch, dokonce sládek jednoho pivovaru mi řekl, že by u něj vydržel klidně celý večer, velice mu chutnal. 

 

29.9.2014

Tak pivo by snad mělo přežít. Kvasnice sice mráz pozabíjel, takže pivo nebude zcela nasyceno, ale odborná komise, která pivo koštovala po rozmražení, se shodla, že je zcela bez vady.....:-)

 

28.9.2014

Ve fotogalerii pár nových fotek. Z renkonstrukce prostor k vaření a z 1. bečky naražené v mém minipivovárku, na které mi kamarád daroval Pivovarský stůl, jak jej nazval, abychom měli kde popíjet ten náš tekutý chléb.

 

28.9.2014

Minulou neděli jsem vařil novou várku. Na slad jsem si byl v 1. Selském pivovárku. Pan Váňa mi ochotně nachystal a namlel slad. Bohužel jsme se nepochopili a slad mi namlel dohromady. Objednal jsem si Pale Ale, Vídeň a Mnichov. Takže teď budu vařit několik várek ze stejné kombinace sladů, alespoň si ověřím schopnost uvařit opakovaně v domácích podmínkách stejné pivo. Vždy bude polotmavé...:-). Takže navařena polotmavá 10° spodně kvašená, složená z Pale, vídeňského a mnichovského, chmelený Agnusem, Sládkem a Kazbekem. Zakvasil jsem znova kvasnicema z minulé várky, těma co mi špatně kvasily. Chtěl jsem si potvrdit, zda byla chyba ve vaření nebo kvalitě kvasnic. Várka opět kvasí pomaleji, takže zřejmě kvasnice. Po stočení půjdou do odpadu.

 

28.9.2014

Z pátku na sobotu se mi stala nepříjemná nehoda. Termostat nevypnul chlazení a do rána mi zmrzlo pivo.Tak jsem sčítal ztráty. Ze skleněných lahví lezla pěna ven, takže asi na odpis, Petky byly nafouklé, ale nepškozené, sud by měl být díky velkému objemu ok, nestihl zamrznout. Část piv zmrzla úplně, kvasnice na 99% mrtvé, takže se zastavil proces dokvašování. Musím zjistit jak moc se pivo stihlo za 9 dní ve flaškách nasytit. Sud se kdyžtak dofoukne CO2.

 

18.9.2014

Dnes jsem konečně, po 10 dnech kvašení, stočil 12° světlý ležák. Byl to trochu boj, nevím proč, ale nějak mě zlobil průběh kvašení. Nějak se tomu nechtělo, tak probíhalo přesouvání do teplejšího a zpět chladnějšího prostředí......snad se to neprojeví na výsledku. Problém bych možná viděl v už 6. použití kvasnic nebo taky možná v ne zrovna ideálním zakvašování. Mám problém z vychlazením mladiny, dostal jsem se někam k 15°C a kvasnice zřejmě byly o něco studenější..........

Tak mám zase plnou lednici, za pár dní proběhne přesun k ležení.....

 


11.9.2014

Minulou sobotu jsem narazil úspěšně první sud. Bylo nás sedm chlapů a naše lepší polovičky :-). Ty taky něco ochutnaly, takže vypít 60 piv nebyl až takový problém. Točil se Matýsek 11°- tmavý ALE z českých sladů a am. chmelů. Pivo výrazně tmavé barvy, ne však úplně černé, vyšší hořkosti, v chuti kávovina až spálenina po barvícím sladu, vůně po am. aromatických chmelech.

Dostal jsem taky krásný dárek, kamarád, tesař, pro mě vyrobil betelný stůl, prej pivovarský. Je krásný...už ho natírám. Díky Jardo!!! Snad sem brzo dám nějaké fotky, z akce i toho stolu...:-)

V neděli jsem se, díky novému mražáku, vrátil k vaření spodně kvašených piv. Navařen 12° světlý ležák. Uvařen ze tří sladů a chmelen 4 chmely, Agnus na hořkost, do 2. chmelení zbytek Sládku a Premiant a do 3. chmelení Žatec.................

 

1.9.2014

V sobotu otestujem nový výčep a první bečku uvařenou v mém pivovárku. Odpoledne ji narazím, tak jste vítáni!!!!!

 

31.8.2014

Tento víkend byl opět velmi plodný. Kromě bezva zážitků z Barum Rallye, jsem stihl dokončit domácí výčep. Ani to nedalo moc práce. Z vnitřní strany vyříznout trochu plastu, vykuchat izolační pěnu a vykroužit otvor potřebné velikosti. Z boční strany ještě malou dírku na hadici k CO2 bombě. Běhěm hodinky jsem měl hotovo a můžu si dávat točené dle libosti, vedle vyčepní hlavy jsem nainstaloval rovnou stáčecí hlavu na PET láhve. Ve fotogalerii pár fotek, není to sice dělané na výstavu, ale svůj účel to plnit bude.

 

21.8.2014

Problém s mrazákem už je vyřešen. Díky pár kamarádům, kteří mě podporují, jsme koupili nový, 290 l, mrazák. Objednal jsem i externí termostat. Můžem se tedy vesele vrátit k lěžáčkům.........

 

20.8.2014

Stále se mi nedaří sehnat nějaký starší mrazák, min. 250l. Kdyby někdo o něčem věděl, dejte vědět. Nejlépe okolí Zlína, ale i z větší vzdálenosti by se to dalo řešit. Hlavně podél trasy Zlín-Olomouc-Hr. Králové. Jezdí nám tam 3x týdně auto z firmy, tak bych to stáhnul autem.

Díky

 

19.8.2014

O víkendu jsem hned nový hrnec otestoval. Potvrdil se mi názor o tom, že Bergland hrnce jsou sice nerez hrnce za rozumnou cenu, to se ale bohužel podepisuje na kvalitě. Hrnec se mi při vaření mírně u horního okraje zdeformoval. Není to nic dramatického, víko však jde přiklopit jen s trochou námahy. Každopádně jsem navařil plný hrnec tmavé, svrchně kvašené 11°, lze ji opět nazvat APA, české slady a bohatě am. chmelů. Vařil jsem z pátku na sobotu, končil někdy kolem druhé hodiny v noci. Trošku jsem u toho líznul :-), tak snad se to neprojeví na výsledku. V úterý, tj. dnes :-), jsem už stáčel. Došlo na první stáčení do kegu. Naplnil jsem 30 l sud a nervozní jsem jako sáňky v létě. Snad to dopadne dobře a začátkem září bysme mohli udělat grilovačku s 1. narážením sudu v mém minipivovárku. Držte mi palce.

 

13.8.2014

Čtrnáctistupňová APA krásně kvasila, po týdnu kvašení, kdy denní úbytek cukrů byl předpisový, jsem stočil v sobotu na zbytkovém obsahu 5,0°. Po třech dnech, kdy flašky lehce ztvrdly, jsem je včera přestěhoval do chladna. Jednu flašku jsem ochutnal, zatím převládá hořkost, sladovost se prosazovala jen lehce, stejně tak vůně chmelů. To se ale krásně vyleží a uhladí. Myslím, že to bude krásné pivo. Pivo už po třech dnes krásně pěnivé a velice solidně vyčeřené.

V týdnu jsem pořídil větší hrnec, tak mám konečně hrnec i s víkem, v plánu je i pultový mrazák s termostatem, čepadlo a deskový chladič.

 

4.8.2014

O víkendu jsem toho opět stihnul docela dost.

Letní svrchně kvašené pivo se mi moc nepovedlo. Jednak díky vysoké teplotě kvašení jsou v něm ovocné a kvasnicové tóny a druhak meduňka není vůbec cítit. Příště budem chytřejší.

V sobotu ráno jsem si přivstal a vrhnul se na várku 14° polotmavého ejlu. Dle mých možností použity slady (plzeň,mnichov a karamel) a am. chmely (Columbus, Chonook, Centenial a Cascade). Cascadu jsem dal 30g na posledních 15 min. chmelovaru a 20g po ukončení chmelovaru, jsem zvědavý jak se to promítně do chuti a vůně. Ve sklepě je teď, díky chladnějšímu počasí, cca 20 st., tak snad bude kvasit pomaleji a projeví se to na kvalitě piva.

V nědeli ráno jsme vyrazili ke švagrovi do Brna. Taky zblbnul :-) a zkouší vařit. Zatím stihl uvařit 2 várky IPA. Včera jsem poprvé chutnal, čekal jsem ledacos, ale tohle pro mě byl šok. Obě piva vynikající, bronzové barvy, chmelové vůně źe studého chmelení, slušně hořké, uhlazené pivo. Použil ejlové slady a am. chmely. Na zloušku si udělal i etikety, opět musím pochválit. Dostal jsem 3 láhve i s etiketou, nafotím a vložím sem. Potom, v pozdním odpoledni, jsme navštívili hospodu Na stojáka a Ochutnávkovou, dali si pár slušných piv a měli hezký pivní večer :-) 

 

22.7.2014

Za 5 dní se toho docela dost stalo. Za prvé jsem se stal poprvé obětí gushingu, samozřejmě nevím kde soudruzi z NDR udělali chybu, ale budem pracovat na jejím neopakování se. Pivo je přitom, podle mně, i lidí, kteří už ochutnali víc mých piv, chuťově jedno z nejlepších, co jsem uvařil.

Za 2. jsem v pátek navařil z chmelů od p. Váni svrchně kvašené lehké letní pivo s přídavkem meduňky, vše šlo podle plánu, až na rychlost kvašení. Včera večer už jsem stáčel a dnes dopoledne dal celou várku do lednice, protože lahve už byly docela tvrdé. No co čeká člověk, když má ve sklepě 23°C.

Za 3. jsem si psal s kámošem od Prostějova, měl zrovna cestu na Zlín a tak mi dovezl jeho výtečnou 12°. Krásný polotmavý ležáček, špičkově nasycený, příjemně hořký a hezky chutný po melanoidu. Paráda.

 

17.7.2014

Včera jsem si v Kroměříži vyzvedl cenu v Selském pivovaru ze soutěže na pivnirecenze.cz. Vyhrál jsem kompletní řadu výrobků jejich výborného piva. Neměli teda Maryšku, sládek mi ochotně nabídl výběr jakéhokoliv jeho jiného piva. Pan Váňa je vůbec velmi ochotný člověk, s ničím nemá problém, vše, nač jsem se ptal mi ochotně prozradil nebo vysvětlil. Lehce jsme prošli pivovarem, já bohužel spěchal. A ještě jsem dostal jako dárek na cestu Centenial a Hallertauer po 50g, peníze si vzít nechtěl, prej mám dovézt něco z mých piv, že rád ochutná. Prostě pohádková návštěva. Všem pivo a návštěvu pivovaru doporučuju.

 

9.7.2014

Po velmi rychlém kvašení, kvasilo v nějakých 24°C, jsem po třech dnech naflaškoval Matěje 12° -  tmavý ejlík. Chmelený Columbusem, Chinookem a Cascadou. Bude spíš hořčí, ale žádná hrůza. Za 10-14 dní bude určo pitelný. Já vydržím tak 3-4 dny :-)

 

7.7.2014

Po období, kdy jsem vařil ejly, jsem se chtěl vrátit k ležákům, jenže člověk míní......znáte to. Oděšla lednička a tak nemám kde kvasit. Hned jsem si nechal poslat US-05 a am. chmely a v něděli jsem navařil 12° tmavý ejlík.

O víkendu jsme s kamarády měli malou sešlost a ochutnali pár velice slušných piv. Vlastně všechna byla velmi dobrá. Jen F.L.Věk z Dobrušky mě trochu zklamal, čekal bych plnější a sladovější pivo. Jinak jejich 11°, 12° i 13° polotmavá byly velmi dobré. Taky Syrovar 11° a 12°, Osečan stály za hřích. Samozřejmě přísnou kontrolou prošel i Machovský Stojan, musím říct, že se mám pořád co učit. Ještě jsme chutnali Lamberta z Hrádku, polotmavé pivo, které mě velmi příjemně překvapilo. Jejich pivu totiž nějak nemůžu přijít na chuť.

 

20.6.2014

Nový článek v sekci Něco ke čtení

 

19.6.2014

Protože Mates 13° Pekelník měl vesměs velký úspěch, 21 litrů z nějakých navařených 27, někteří si přišli přidat, šlo do oběhu, jsem se rozhodl vložit na stránky recept na to speciální pivo.

Jinak v úterý jsem vařil další várku Matýska 11°,  a samozřejmě to nemohlo proběhnout bez komplikací. Vařil jsem v úterý odpoledne, mamka se stavila na "kontrolu" a já zapomněl 1. rmut přivézt k varu. Ještě předtím, když jsem zahříval na 52°C, mě akutně začala volat příroda :-), tak jsem vydržel do určené teploty a na patnáctiminutovou prodlevu prchal na záchod, samozřejmě jsem nevypnul ohřev. A tak po návratu jsem byl na 59°C :-(........Ve finále se po zakvašení posr....lednička, takže pivo kvasilo den ve zhruba 13°C......pech. Před časem jsem koupil komplet vybavení pro stáčení do sudů (sud, nar. hlavu, co2 bombu atd.) a chtěl jsem tuhle várku dát do sudu, pak pozvat kamarády na 1. narážení sudu, ale vážně uvažuju o odložení. Po všech těch problémech nevím co z toho bude.......

 

2.6.2014

Proběhla první ochutnávka Pekelníka, a je to opravdu pro silnější povahy :-) V pivu se mísí vysoká hořkost, vůně am. chmelů a je v něm hodně cítit barvící slad. Překvapila mě plnost piva. Celkově je chutí i vůní opravdu výrazné a hodí se spíš pro pomalé popíjení než na žízeň.

 

28.5.2014

Upřesnil a rozdělil jsem si názvy mých piv. Podle stupňovitosti budou pojmenována následujícím způsobem:

10°- Matějíček

11°- Matýsek

12°- Matěj

13° výš - Mates

Samozřejmě k nim asi budu přidávat nějaké přídomky, jako třeba těď u posledního piva Mates 13°- Pekelník

 

Pekelník je nalahvován. Trochu jsem ochutnal, bude to fakt peklo :-). Asi to nebude pití pro každého a na žízeň. Hned po napití mě zaujala hořkost, ta ještě trochu vyprchá, ale hlavně chuť po barvícím sladu, spálenina. Ta tam byla fakt silná. Doufám, že jsem to nepřehnal.

 

27.5.2014

Zítra budu lahvovat ten 13° zázrak chmelený 7 chmely....:-), kvašení už se prakticky nehne a tak je čas.

Po několika pokusech se svrchňáky jsem se dnes vrátil ke klasice a uvařil světlou 11°. Klasické, spodně kvašené pivo plzeňského typu z plzeňského a mnich. sladu, chmeleno Premiantem a Žateckým. Teď ho čeká cca týden kvašení a pak alespoň měsíc u ledu......:-)

 

19.5.2014

V sobotu jsem se u vaření trochu "rozvášnil" :-) a uvařil tmavý 13° Ale. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby ovšem nebyl uvařen ze 4 sladů a 7 chmelů......:-) Pět chmelů (Agnus, Sládek, Žatecký, Mandarina a Mosaic) šlo do chmelovaru, 2 chmely (Columbus a Chinook) půjdou na studené chmelení. Chmelem jsem nešetřil, a tak z toho vzešlo pivo s přídomkem "Pekelník, pekelně tmavý, pekelně hořký". Snad bude taky pekelně dobrý. Kvašení se rozjelo předpisově..........

 

3.5.2014

Dnes jsem měl asi hoďku a půl čas, protože žena se jela do Zlína podívat na nějakou taneční soutěž. Tak jsem se vydal do Zelenáčovi Šopy ve Zlíně. Dát si nějaké pořádné pívo. Otvírali ve 3 a já dorazil po půl 4. Byl jsem tam sám zákazník, pak servírka, pan majitel a nějaký jeden asi kamarád majitele. Objednal jsem si a čekal až mi pivo přinesou. Po chvilce tam dorazil nějaký asi štamgast.....evidentně se s majitelem znali. Jen přišel začal remcat, jak nemají nic na čepu a že on by si dal něco hořkého.....majitel na to, dej si Raptora od Matušky, to prej už pil.......že to on nechce. Měli na čepu 6 druhů piva, dalších 5 připravených na naražení. Majitel mu řekl, že mu narazí gambáč, když se mu to nelíbí......No katastrofa, měl jsem chuť mu něco říct a majitele mi bylo upřímně líto. Zelenáčva Šopa je jediný podnik tohoto druhu ve městě, které má 80 tis. obyvatel, hnus. Místo toho, aby byl rád, že má možnost si pravidelně dávat tolik druhů dobrého piva, tak jen remcá. Nevděk vládne světem. Ve mně stále více roste chuť taky otevřít takovou nějakou pivnici, ale když pak člověk slyší takového blba, tak ho přejde chuť to podstupovat.......Co já bych za to dal, si 1-2x týdně skočit do takové hospůdky, jenže to mám do Zlína 15 kiláků.......tak to dost dobře nejde.......

 

27.4.2014

Tmavý ejlík se krásně dosytil, trvalo to něco přes týden. Pár dní nechaný v záskvasné teplotě, pak přesunutý do sklepa do nějakých 12°C a včera už do lednice. Po prvních ochutnávkách velká spokojenost. Jediné, co mě zklamalo, je výsledek studeného chmelení. Pivo mi přijde míň voňavé než při chmelení do primáru. Ale až tak to neva, voní i tak krásně. Pivo je černé, mísí se v něm vůně am. chmelů, karamelovost a kávovost tmavých sladů. Je výrazné hořkosladké chuti, nevím nakolik sladkost piva udělalo doslazování a neprokvašní všech cukrů nebo varný postup a kvašení, ale nikdy předtím jsem žádné pivo tak sladké neměl. Nikdy jsem nedoslazoval. Zřejmě zkusím úplně stejný recept za pokud možnost stejných podmínek a nebudu nechávat prokvasit, stočím se zbytkovým cukrem.

 

18.4.2014

Pořád jsem přemýšlel jak budu pojmenovávat svá piva. Vymýšlet stále nové názvy mi moc nešlo. A tak jsem se rozhodl, že všechna má piva budou pojmenována po mém synovi Matýskovi. Možná v různých obměnách a s přídomkem.....třeba "Matýsek 11° - tmavý ležák"

 

17.4.2014

Tmavý ejlík, už je ve flaškách. Byl to opět trochu nováčkovský boj. Chtěl jsem zkusit studené chmelení až po bouřlivém kvašení. Nechal jsem prokvasit na 6,8 zbyt. cukru a přetočil do druhé nádoby. Hodil jsem punčochu s 60 gramy chmelu a nechal ještě 5 dní luhovat. Mladina prokvasila na 3,9 a pak se zastavila. Tak jsem tedy nachystal cukr a jal se stáčet. Mladé pivo se mi ovšem zdálo při stáčení hodně čiré, vyvstala ve mně obava, že bude málo kvasnic v lahvích. Proto jsem obsahem spilky jemně míchal. Bohužel se stalo to, že mám nestejnoměrné množství kvasnic v lahvích. Každá se tedy sytí jinak. Musím si to hlídat a sledovat kdy kterou dát do chladna.

U prvního ejlu se mi nějak po 6 týdnech vytratila chmelová vůně a je z toho jen silně hořký ejl, tedy jen, pořád je to výborné pivo :-), jen už tak hezky nevoní.

 

7.4.2014

Vložen recept na nové pivo z mé produkce.

Můj první ejlík se po měsíci ležení krásně nasytil. Solidně voní po am. chmelech, přes studené chmelení při primárním kvašení je vůně docela slušná. Pivo je výrazné hořkosti, přístě asi trošku uberu, ne každý to má tak rád.

O víkendu jsem vařil další ejl, tentokrát tmavou verzi, už krásně kvasí........

 

17.3.2014

Tak ejlík se nenasytil úplně ideálně, ale zřejmě to vůbec není na závadu. Je velice slušně pitelný. Celkem hezky voní. Vzal jsem flašku i na sobotní Chmelovárek a i tam měl u ochutnávajících vesměs pozitivní ohlas. Hned v neděli jsem se švagrem, kterého to taky začíná chytat, navařil další várku. Už krásně kvasí.

Jak jsem již výše zmínil, v sobotu jsem navštívil Kostelecké chmelovárek. Článek brzy vložím na web. Musím si to celé ještě sesumírovat v hlavě. Byl pro mě totiž velmi speciální, ale o tom až v článku.

 

7.3.2014

Ve čtvrtek jsem po 5 dnech kvašení stočil svůj první ALE. Byl to trochu nováčkovský boj, včetně zaplacené nováčkovské daně :-). Jiný průběh kvašení, zpočátku velmi bouřlivé, které se pak hodně zpomalilo. Až jsem začal trochu přemýšlet kde se mohla stát chyba. Stáčel jsem při 4,7% zbytkového cukru, při poklesu o 0,4 stupně za posledních 20 hodin. Navíc jsem, přes přečtení velké spousty příspěvků o suchém chmelení, neuváženě zachmelil za studena druhý den kvašení. V podstatě do bouřlivého kvasu. Takže veškeré, nebo většina, ovocné vůně odešla s CO2 do někam.....Přístě budem chytřejší, a chmelit za studena budu až k tomu budu mít lepší podmínky, což pro mě znamená mít sud a láhev s CO2. Teď láhve pomalu dokvašují a sytí se v zákvasné teplotě. Za týden provedu první košt.

 

3.3.2014

O víkendu jsem se konečně dostal k vaření svého prvního ejlíku. Pivo vařeno z pale ale sladu a trochy mnichova, poctivě nachmeleno americkým chmelem (Chinook, Amarillo, Cascade) a do studeneného chmelení Chinook a Cascade.......Už krásně kvasí v 18°C. Přikládám fotku mé první svrchně kvašené spilky i s krásnou dekou, normálně mi ta deka chutná. Je krásně sametová a skvělě hořká :-)

24.2.2014

Nový článek v sekci Něco ke čtení.

O víkendu jsem nechal vzorky na Pivní recenzi, jsem zvědav co na ně Honza Grmela, snad budou jeho chuťové pohárky schovívavé.....:-)

 

8.2.2014

Tak tmavá 11° sklízí úspěch. Proto jsem ji dnes navařil znova. Trošku ale pozměněnou. Použil jsem místo žateckého Sládek a do 3. chmelení stejně jako u prvního vaření Mandarinu. Chmeleno ale na stejné IBU, uvidíme, jaký bude chuťový rozdíl. Mám doma i barvící slad, tak šlo do sypání 100 g.V první várce pouze hodně mnichova a karamelu. Porovnáme a uvidíme co budem pravidelně vařit.

Tento týden jsem si pořídil scezovací síto, vynikající věc (foto ve Fotogalerii). Mohem jednodušší manipulace a rychlejší scezování a vyslazování, snad i kvalitnější oproti mé staré, malé dvoukýblové scezovačce.

 

25.1.2014

Nový článek v sekci "Něco ke čtění"

 

25.1.2014

V neděli, 19. ledna, jsem stočil světlou 12° a dnes ji po týdnu ležení ochutnal. Zaujala mě velmi příjemná, jen jemná nasycenost. Dřívější piva jsem mýval dost nasycená. Asi to začnu dělat jako u tohoto piva a dám dřív na ležáckou teplotu, nebo nechám více prokvasit. Jinak vypadá pivo docela slušně, jsou v něm zatím trochu dítit kvasnice. To se ale vyleží.

 

13.1.2014

V sobotu jsem si opět udělal radost a navařil další várku poctivého domácího piva :-). Jelikož mi velmi chutnal Ženich 12°, zkusil jsem stejný recept, pouze jsem vynechal studené chmelení Mandarinou. Chtěl bych vařit klasický hořký ležák. Pokud budu opět spokojený, stane se z něj zřejmě stabilní recept pro světlou 12° z machovského pivovaru. Zakvasil jsem v neděli ráno a dnes už krásná zmrzlinová deka. Jelikož jsem toho navařil víc, než se vlezlo do spilky, část mám danou bokem a budu kvasit v různých teplotách. Chci si porovnat vliv na chuť piva, které je stejně vyrobené, ale kvašené při ruzných teplotách.

 

3.1.2014

Vítejte v roce 2014.......  

Dnes jsem nalahvoval tmavou 11°, nechal jsem ji dojet 4,2°. Risknul jsem opět 5l soudek. Po jedné špatné zkušenosti, unikalo mi CO2, takže z toho byl větrák, jsem se dlouho bál do toho jít. Tak uvidím, jestli se tentokrát vše zdaří.

                                                                                                                                                                                              

29.12.2013

Včera jsem poprvé vařil na plynovém sporáku. To byla ale pohodička. Všechno klaplo a v 9 večer jsem zakvasil 29 litrů pěkně tmavé 11°. Po 1 dni už je na mladině krásná "zmrzlinářská" deka :-). Pár fotek v galerii.

 

18.12.2013

15.12. jsem úspěšně stočil do lahví  a probíhá druhotná fermentace. Včera, 17.12., jsem úspěšně přestavěl plynový sporák (výměna trysek, výměna hadice s regulátorem), a jak jsem tak chodil kolem těch nalahvovaných pivek nedalo mi to a ochutnal jsem. Tentokrát se musím pochválit, už po 2 dnech vynikající. Asi to nejlepší, co jsem zatím uvařil. Krásně je cítit po sladu, je příjemně hořké a má krasný citrusový ocásek po Mandarině. Je fakt trochu tmavší než jsem předpokládal, ale to vůbec neva. Já tmavší piva rád. Myslel jsem, že na vánoce nebudu mít pivo, ale teď už se nebojím, tohle se silvetsra nedožije :-)

 

12.12.2013

V neděli jsem vařil další várku té krásné pěnivé dobroty. V plánu byla světlá 12°, chmelená 2x žateckým a třetí chmelení Mandarinou. Vše klaplo podle předpokladů a mám 16 litrů mladiny, která se bezvadně rozkvasila. Jediné, s čím si nejsem nějak jistý, je barva. Nevím kde se stala chyba, ale pivo je trošku tmavší, než jsem čekal. Zřejmě drobná chyba při vážení. No co, hlavně když to bude pitelné.....:-)

 

7.12.2013

Vloženy recepty na má poslední 2 piva, fotky přidám dodatečně

 

6.12.2013

Během tohoto týdne jsem měl možnost ochutnat 2 velmi kvalitní piva. V úterý jsem si smlsnul na Lucky Bastardovi, Black 14°. Vynikající pivo, ve kterém, oproti běžným černým pivům, převyšuje v chuti chmel a hořkost. Pivo je svrchně kvašené, silné a výborně pitelné, ta 0,7 l láhev byl jen takový zákusek, chtělo by to větší balení :-). U tohoto piva, teda spíš pivovaru musím pochválit i originální etikety a vůbec prezentaci celého pivovaru.

A včera jsem ochutnal IPA Zlatou Raketu od Matušky. Jedním slovem pohádka. Přes svou vysokou stupňovitost (17°), velmi příjemně pitelné, výrazně hořké a krásně navoněné am. chmely. Prostě dokonale vychytané pivo.

Jediný mínusový bod bych tak dal za ceny těchto jinak skvělých produktů, jsou dost vysoké. Běžný spotřebitel si toto zboží koupí opravdu jen pro sváteční příležitosti.

 

6.12.2013

Tak svatba proběhla zcela bez komplikací a pívo mělo docela úspěch, ochutnal muzikant, fotograf a samozřejmě rodina a kamarádi. Všichni si to pochvalovali. Otázkou je nakolik to bylo ze slušnosti :-), věřím, že všem opravdu chutnalo. I pojmenování piv se setkalo s velkým ohlasem, polotmavá Nevěsta s kořením byla jemná a navoněná jako nevěsta :-) a světlý 12° Ženich byl silný a hořký ležák. Za následek to má ovšem to, že jsem bez piva, které jsem původně plánoval na vánoce.....o víkendu budu vařit, ale to už je pozdě. Ná vánoce sice pitelné bude, ale nebude vyzrálé jak by mělo být. Mám schovanou poslední litrovku Ženicha a 1,7 litru Nevěsty, to prostě musím uchránit až do vánoc. Abych měl aspoň něco málo pro sebe.

 

25.11.2013

Už jsem vymyslel jména pro svá nová piva, z polotmavého vánočního bylinkového speciálu bude NEVĚSTA 11°, a světlá 12° se bude jmenovat ŽENICH. Má to jediný důvod, v sobotu se žením, takže pivo bude k dispozici k ochutnání na svatbě. Myslím, že to bude vtipné a příjemné zpestření svatebního dne :-)

 

10.11.2013

Světlou 12° jsem v sobotu stočil, bohužel studené chmelení do hlavního kvašení asi není opravdu rozumné. Zatím v pivu není vůbec cítit. Třeba se ležením nějaká vůně po citrusech objeví.

Polotmavou 11° jsem po týdnu ležení musel prostě ochutnat. Po prvním napití trochu plané (hořkost), s každým dalším douškem ale vystupovala a zůstávala na patře velmi příjemná lehká hořkost. Bylinky zatím moc nerozeznávám, ale oni určitě ještě z piva vystoupí. Je to první dvourmutově vařené pivo, a musím říct, alespoň z prvního dojmu, že je to poznat. Pivo mi přišlo chuťově plnější, kulatější, velmi dobře pitelné. Ale jak říkám, zatím je brzo na nějaké závěry. Každopádně jsem přesvědčený, že to bude výborné domácí pivčo.

 

5.11.2013

V sobotu jsem navařil 15 litrů světlého ležáčku a provedl studené chmelení chmelem Mandarina.

Polotmavý bylinkový speciál už leží a chodím kolem něj jako mlsný pes.....:-)

 

21.10.2013

Navařen bylinkový polotmavý speciál na vánoce.

Nový článek v kategorii Něco ke čtení.

 

13.10.2013

Vložen nový recept a pár fotek ve fotogalerii

 

29.9.

Provedeny malé úpravy v sekci Mé recepty a pár nových fotek ve fotogalerii.

 

23.9.2013

Vložena reportáž z koštu piv a pár fotek

 

20.9.2013

Nechal jsem si vyrobit nové, barevné etikety. Myslím, že se docela povedly. 2 fotky jsem umístil do fotogalerie.

Jinak zítra je košt. Vše je prakticky nachystáno. Reportáž i s fotodokumentací příští týden.

 

2.9.2013

Rozhodl jsem se přidat novou rubriku, chtěl bych v ní uvádět co jsem jak vařil :-)

 

1.9.2013

Svatomichalský ležák je po týdnu druhotné fermentace uložený do chalďáku na 1°C. Teď bude tři týdny zrát až do koštu piv, snad bude dobrý. Dnes proběhla s taťkou první ochutnávka. Vypadá to na dobré pivínko. Je v něm sice lehunko cítit ovoce, ale to se snad ležením trochu upraví. Měl jsme problém s rozkvašením, tak jsem tam přidal kvasnic a pak se to rozjelo nevídaným způsobem. Barvu to má krásnou, měl jsem strach, že bude dost tmavé (2,2 kg plzně, 0,2 kg karamelu a 2,2 kg mnichova) na světlé pivo, ale po vyčeření je krásně vybarvené.....Petrovi Měrkovi se to bude líbit.....:-)

 

1.9.2013

Košt se kvapem blíží. Informační plakáty už jsou rozneseny a registruju první zájemce. Pivní seznam už se taky začíná rýsovat. Bude asi 6 vzorků od domovařičů a zbytek, cca 9 vzorků, nakoupím v obchodě nebo přímo v pivovarech. Už mám doma Delegáta z Břeclavy. V plánu je něco z Valášku, Rožnova, Černého Orla v Kroměříži......atd. :-)

 

20.8.2013

Navařeno 26 litrů Svatomichalského ležáku, není ani polotmavý ani světlý, je polosvětlý...:-) Hlavně když bude dobrý. Jméno je podle patrona Machové, jehož svátek se u nás slaví poslední víkend v září....

 

14.7.2013

Už mám jméno pro moji polotmavou 12°, bude to Raubíř, jako náš Matýsek :-)

 

13.7.2013

21.9.2013 se bude konat 4. Machovský amatérský košt piv

 

13.7.2013

Takže navařeno 26 litrů polotmavé 12°, zatím bez jména, to jsem ještě nevymyslel.

 

9.7.2013

Jinak koštování mé první várky, Jurova Speciálu, probíhá úspěšně průběžně :-), není čas čekat, pořád to někomu rozdávám a pořád je příležitost s někým ochutnat. A pořád je to lepší a lepší......můj šéf mi včera řekl:"Člověče,uvařils načisto dobré pivo" :-) Ten pravý křest ale proběhne až koncem týdne, jedu na slad k Martinovi do Zlínského ševce, tak mu dám vzorek k odborné expertíze......uvidíme co řekne

 

9.7.2013

V sobotu chystám další vaření. Budu dělat něco tmavého, asi zkusím trefit 11° :-).

 

2.7.2013

Vloženy nové fotky do galerie 1. vaření

 

20.6.2013

Tak jsem po 3 dnech od stáčení ochutnal první vzorek Jurova Speciálu. Na první vaření ze surovin veliká spokojenost. Měl jsem trochu obavy, ale vypadá to, že by z toho mohla být dobrá a hlavně pitelná 14° :-) teď musím dát vzorek na košt nějakému zkušenému pivaři, aby mi to objektivně zhodnotil. V pivu byla cítit příjemně nasládlá chuť sladu a na konci zase chmelová hořkost. Už teď se těsím na další testování. Zkusím aspoň 14 dní vydržet....:-)